Ayak Mantarı Tedavisi?
Öncelikle ayak mantarının ne olduğunu anlatalım : Hastalığın tıp dilindeki adı Tinea pedistir
Öncelikle ayak mantarının ne olduğunu anlatalım : Hastalığın tıp dilindeki adı Tinea pedistir. Atletlerde çok görüldüğünden atlet ayağıda denir. Bünyemizde varolan mantarların üremeleri için uygun sıcaklık ve nemi yani uygun ortamı bulmaları ve hızla çoğalmaları sonucunda ayak mantarı hastalığı nükseder. Ayaklarda görülen bu mantar türü vücudumuzun farklı yerlerinde de eş zamanlı olarak görülebilir. Ancak mantar enfeksiyonları içinde en yaygın olan ayakta çıkandır. Hastalığa yakalanmamak için ayağınız sıkan ayakkabılardan uzak durmalısınız, teninizin uzun süre nemde kalmaması, çok fazla terlememek gerekir. Aynı zamanda ciltte oluşan tırnak sıyrıkları ve ufak sıyrıklar mantar enfeksiyon riskini artırır.
Ayak mantarları 3 tip olarak adlandırılmıştır.
1. Interdigital tip : Parmakarası tip olarak adlandırılabilir. Günümüzde en sık rastlanan tiptir.Belirtileri parmak aralarında oluşan çatlamalar, kaşınıt, kızarıklıklar,kabarmalar ve bazende akıntı olarak karşımıza çıkar.Parmak aralarında infeksiyon oluşması oldukça tehlikeli bir klinik durum olup bir an önce tedavi edilmelidir.
b. Kronik hiperkeratotik veya kuru tip: Biraz kızarık bir deri üzerinde ve genellikle topuklarda ve ayağın dış anlarında ince ve beyaz çizgiler oluşması ile anlaşlır.
c. Veziküler tip: Tıp dilinde bül adı verilen içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde görülür. Bu küçük büllerin büyümesi hastalığın ilerlediğinin işaretidir. Büller kesinlikle patlatılmamalıdır. Büller patlarsa daha da geniş bir alana yayılır.Oldukça bulaşıcı olan hastalık direk temaz, aynı ayakkabıyı kullanma, havuz, banyo, duş gibi ıslak zeminler üzerinden bulaşabilir.
Ayak mantarını engellemek için neler yapılmalıdır?
Havuzda yüzdükten sonra veya duş aldıktan sonra ayaklar temiz ve kuru tutulmalıdır.
Herkesin kullandığı havuz ve duşlarda çıplak ayakla gezilmemelidir.
En az günde bir defa çoraplar değişmelidir.
Bulunduğunuz ortam ayak mantarları açısından riskli ise antifugal ilaç ya da pudra kullanılmalıdır.
Hava alışverişi yapabilen ve mümkün olduğu kadar deri vebenzeri doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih etmek ve ayakkabımızı gün aşırı değiştirmek gereklidir.
BELİRTİLER NELERDİR?
Genellikle ayak parmaklarınızın arasındaki deride yarılmalar, tabaka tabaka ayrılmalar ve soyulmalar şeklinde görülür. Enfeksiyonlu olan yer kırmızıdır ve kaşıntılıdır bu bölgede acı ve yanma hissi olabilir.
TANI VE TEDAVİ
En yaygın yöntem derinin incelenmesi sonucu tanı konmasıdır fakat test yapılacak olursa : Ayaklarınızdan alınan deri örneği mikroskop altında kimyasal maddelerin de yardımı ile incelenerek tanı konur.Tedavi süresinde kişisel bakımınız hastalığın daha erken iyileşmesi için önemli bir etkendir. Ayaklar ve parmakaraları kuru ve temiz tutulmalıdır. Böylece mantarlar daha fazla yayılamaz ve üreyemezler.Günde en az 2 kez ayaklar bol sabunla yıkanmalı ve parmak aralarına kadar iyice kurutulmalıdır. Bunların yanı sıra pomatlar ve oral ilaçlar da tedavi sağlar. Eğer şiddetli bir ayak mantarı ise tekrar nüksedebilir. Bu durumda ise uzun süreli bir tedavi uygulanmasında fayda vardır.