Blockchain Nedir? - Hepimiz Bu Teknolojiyi Öğrenmek Zorundayız?
Büyük değişimler tarih demektir. Olumlu ya da olumsuz böyle değişimlerin döneminde yaşayanlar tarihe şahitlik ederler. Tıpkı bizim gibi sahip olduğumuz bütün alışkan düşüncelerimizin batıya bakış açılarımızın değişeceği bir döneme doğru gidiyoruz....
Birler ve sıfırlarla yeni bir dünya kuruluyor.
Büyük değişimler tarih demektir. Olumlu ya da olumsuz böyle değişimlerin döneminde yaşayanlar tarihe şahitlik ederler. Tıpkı bizim gibi sahip olduğumuz bütün alışkan düşüncelerimizin batıya bakış açılarımızın değişeceği bir döneme doğru gidiyoruz. Kuantum bilgisayarlar Sanayi 4 - 0 Yapay Zeka derken bugüne kadar bilim kurgu filmlerinde Gördüğümüz her şey hayatımızda olacak olacak.
Bütün bu bahsettiğimiz değişimin omurgası sayılabilecek bir teknoloji bugün konumuz, bildiğimiz her şeyi değiştirecek güç her Yeni teknoloji ile birlikte iki büyük hata yapıyoruz. Ne olduğunu anlamadan koşulsuz kabul etmek ve yine ne olduğunu anlamadan koşulsuz reddetmek, önce anlamak lazım. Sonra fırsatları ve tehditleri tespit etmek lazım, büyük Türkiye idealine inanmak ve bunu her işimizde tesbit etmek.
Arkadaşlar Selamünaleyküm haberin başlığı Muhtemelen iddialı gibi geldi ama sadece olması gerekeni anlatıyor.
Şu an dünya bir tasarım sürecinden geçiyor bunu artık herkes anladı ama önemli olan bu sürecin sonunda nasıl bir Dünyaya uyanacağımızı konuşmak, bu konularda az çok ilgili iseniz sürekli duyduğunuz bir kavram var blockchain bugün bunu konuşmaya başlayalım.
Blockchain nedir bir fırsat mı yok büyük bir tehdit mi
Bu soruyu özellikle sordum çünkü genelde yorumlar 2 uç noktada,
Kimi kayıtsız şartsız dahil olalım bu teknolojiye diyor,
Kimi de inanılmaz karanlık senaryolar çiziyor,
O yüzden bu konuyu her açıdan ele almakta fayda var.
Kaçınılmaz bir şey geliyor şu an hayatlarımızda, bu Yenileği yönetebilmek için de her şeyden önce onu tanımak zorundayız. Bir de Videoyu izlerken şu ayrı mı iyi bugünkü konumuz blockchain Bitcoin değil genelde birbirlerine karıştırıyorlar Ama her ne kadar Bu ikisi birbirleriyle bağlantılı olsa da aynı şey değiller. Bitcoin ya da diğer dijital paralar blockchain Alt uygulamalarından Sadece biri blockchain teknolojisi bu uygulamaların temelini oluşturan çok daha geniş bir kavram
Peki Tam olarak nedir Bu blockchain?
İçerisinde çok fazla Gizem barındıran bir yenilik diyebiliriz. Çünkü düşünün ki Dünyayı tamamen yeniden şekillendirecek bir teknoloji ama tam olarak ne zaman ve kim tarafından ortaya atıldığı bile belli değil ilk olarak Ekim 2008'de satoshi nakamoto bir yazar kriptografi hayranları için site olan mcdonalds.com da bir makale yayınladı. 9 sayfalık bir PDF dosyası idi bu. Yayınlıyanın adı satoshi nakamoto ama böyle biri yok, yayınlayan kişi ya da grubun kullandığı takma isim sadece, makalenin adı ''Bitcoin eşler arası elektronik nakit sistemi'' idi bu. Ve Dünya bu yeni yaklaşımı o zaman öğrendi dijital paranın Manifestosu sayılabilecek bu belge 2008'de yayınlandığını göre demek ki Blockchain zinciri çalışmaları çok daha eskiye dayanıyor zaten Ekonomist dergisinin 1988 yılındaki bir kapağında doların. 2018 yılında tahtını kaptıracağının sinyali verilmişti. Yani blok zinciri çalışmaları çok eskilere dayanıyor olabilir.
Şu an kullandığımız internetteki mantığı biliyorsunuz. Her yaptığınız iş ve işlemin bağlı olduğu tek ya da birkaç Merkez var mesela. Siz şu an bu videoyu izlemek için ülke Postasının'un sistemlerine bağlanıyorsunuz ya da telefonunuzdaki bir banka uygulamasından Fatura ödemek İstediğiniz zaman bankanızın sistemleri devreye giriyor. Bu sistemler tek merkezden yönetildiği için güvensiz olarak görünüyordu, zaten blok zinciri reklamı yapılırken de genelde ya bankanın sistemi çöker ve bütün varlığınız buhar olursa diye anlatılıyor. Bu ihtimal her zaman var olsa da tamamen yapılmaması gerektirecek bir örnek değil. Çünkü onlarca yıldır bir kere bile yaşanmış bir olay değil, ama bu durumda blok zincirinin daha güvenilir olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Çünkü blok zinciri de çalışma mantığı tam anlamı ile tek merkezliğin sonu, bu sistemde Siz bir işlem yaptığınız da bu işlem kayıt defterlerine kaydediliyor ama mantık bugünden tamamen farklı, eskiden bu kayıt defterleri ni tek mi merkez tutardı?.
Blok zincirinde ise bu kayıt defterleri aynı anda binlerce bilgisayara kaydediliyor. Siz işlemi yapıyorsunuz. Bu işlem sistem tarafından onaylanıyor ki bu işleme Madencilik deniyor. bu konuya Bundan sonraki videoda bahsederiz İnşallah. işlemin onaylanmasından sonra sizin kayıt defteriniz blog'a Ekleniyor kapasitesi dolunca bu Zincire ekleniyor eklenmesi demek artık hiçbir şekilde değiştirilemez. Anlamına geliyor çoklu zincire eklenen her blokta kendisinden önceki işlemlerin de bir kopyası var. Ayrıca dediğim gibi aynı kayıt Dünyanın farklı yerlerinde binlerce farklı bilgisayarda mevcut değiştirebilmek için sisteme saldırmak kadar kolay değil haliyle bu durum.
Ayrıca bu işlemleri yaparken de kullandığınız kişisel imzalanınız var. 1 ve 0 lerden oluşan 256 basamaklı imzalar, haliyle bu imzaların bulunması pratikte imkansız, gerçekte teoride de çok mümkün sayılmaz. Yine sistemi kullanırken bir gizli bir de açık anahtarınız var. Açık anahtar sadece işlemi size ait olduğunu doğrulamak için kullanılıyor.
Ama asla gizli anahtar da gizli anahtarı sizden başka birinin bilme şansı yok. Çok teknik Detaylara girmemeye çalışıyorum. Eğer isterseniz daha sonra detaylı bir şekilde anlatabilirim Bu konuyu, sadece temel bilmemiz gereken bugünün dünyasının tamamen değiştiği şu an dünya merkeziyetçi bir yapıya sahip her işlemin belli bir muhatabı var ama blok zincirinde insanların yönettiği bir sistemden bahsediyoruz.
Para göndereceksiniz. Bu sistemde banka ile muhattap olmanıza ya da banka gibi aracı kuruluşlar pay ödemenize gerek yok. Siz sadece parayı göndereceğiniz şahısla muhattap sınız, gönderiyorsunuz kayıt kaydedilip zincire ekleniyor ve bir daha değiştirilme ihtimali olmadan veriniz Orada kalıyor. Ama dediğim gibi bu sistemin kullanım alanları para ile sınırlı değil çok geniş dünyanın farklı ülkelerinde blockchain tabanlı sistemler kullanılmaya başlandı bile. yapay zekanın da kuantum bilgisayarlar ile görebilecek sistemlerinde temelini duracak bir teknoloji bu Bilgi güvenliği ve özgürlüğün yanında en önemli özelliklerinden biride Takip edilebilme özelliği, Mesela bir yerden tatlı alacaksınız blockchain tabanlı bir işletme ise siz onun barkodunu okuduğunuzda tatlıda kullanılan şekerin Hangi fabrikada üretildiğini hatta hangi tarladan hangi tarihte gelen pancarın kullanıldığını bile görebiliyorsunuz yani bilgiye boğulacağımız çok şeffaf süreci getirecek ya da ifade özgürlüğünden bahsedilemez önemli başlıklardan biri bu.
Herhangi bir sosyal medyadan bir şey paylaştığınızda bu paylaşım kaldırılabilir mi Elbette kaldırılabilir Çünkü bugün sosyal medya platformları tek merkezli kaldırmak isterse kaldırır ama blockchain tabanlı platformlarında kaldırılamıyor. Çünkü bu sisteme girilen veriyi değiştirilemez ya da güvenlik boyutunu örneklendirelim yakın zamanda yapay zeka ve robot teknolojilerinin kullanıldığı fabrikalarla tanışacağız, (Bu da ayrı bir videonun konusu O yüzden şu an ayrıntıya girmiyorum.) bu fabrikalarda çalışan her cihaz internet üzerinden yönlendirilecek Bu sistem için şu an kullandığımız merkeziyetçi Yapı güvenli değil çünkü sistemimize giren bir hecker Bir fabrikadaki robotları yönlendirerek bir saatte milyonlarca dolarlık hasara sebep olabilir, blog zincirinde bu ihtimal neredeyse ortadan kalkıyor, Yani özetle Bu sistemin Vaadi daha güvenli merkezlere bağlı olmayan daha özgür bir dünya.
Zaten blok zincirinin reklamı da genelde aracılar dan kurtul ya da özgürleş gibi ifadelerle yapılıyor.
Peki bu kadar olumlu Vaadi olan bir sisteme şüpheli yaklaşanlar var, aslında haksız değiller şüpheye sebep olan şeyler daha çok bilinmeyen ucu açık onlar işte bu noktada Bir de Madalyonun diğer yüzüne bakalım. sistemi Daha tam anlamıyla sahada göremedik o yüz insanın Aklına takılan soru işaretleri üzerinden gideceğim mesela aracılar olmadan para göndermekten bahsettik neden para göndermiyor örneğini verdim Çünkü bankalar için bu çok büyük bir gelir kaynağı buradan aldıkları komisyon dünya çapında her yıl 600 milyar doları buluyor. Biz blok zincirinin kullanınca bankalar artık hiçbir şeye sahip olmayacak çünkü sadece para gönderme konusunda değil bütün işlemlerde aracılık dan çıkacaklar.
Peki derdim bankaların batacak olması mı Elbette değil Faizin olduğu sömürü sistemi çökmesi neden mutlu oluruz ama bu konuya Bir de farklı bir açıdan bakalım aracı derken kasıt sadece Bankalar değil mesela ev alacaksınız artık emlakçı Vergi Dairesi noter gibi kurumları uğramak zorunda kalmayacaksınız paranız zaten Bitcoin ya da farklı altkıyunlardan biri yani bu ülkeye ait değil Peki bu durumda devlet nasıl bir otoritesi kalacak halklar üzerinde bu konu Önemli çünkü dünya vatandaşlığı gibi saçma sapan kavramlar duymaya başladık, bu konu üzerinden blockchain diye bir oluşum var 2014'de kuruldu blockchain Technology dünya vatandaşlığından bahsediyorlar sitede, onbinlerce üye var ve kendi kayıt sistemleri üzerinden evlilik belgesi firma tescili arazi tapusu ya da Kredi sözleşmeleri yapıyorlar, çalıp kendileri oynuyorlar da zannetmeyin, 2017 yılında mültecilere kimlik sağlama vaadi ile oluşturdukları bir uygulama unesco'dan ödül aldı.
şu an ekranda gördüğünüz kuruluşlarda ortakları Yani farklı bir şeyler Dönüyor Bu mesele de bu şekilde ulus-devletlerin otoritelerinin zayıfladığını düşünün. Devleti olmayan insanlar Bence hakimiyeti ele geçirmek için Efsane bir ortam aynı şekilde geçen videoda bahsettiğim 2026 dijital kimlik projesi bu teknolojiye dayanıyor. O da başlı başına bir tehdit dijital kimlik da yatarak insanların şahsiyetlerin ellerinden almaya çalışacaklar ya da ifade özgürlüğü kısmından bahsedelim, ifade özgürlüğü sınırları olmadığı zaman kaosa dönüşebilecek bir kavram düşünün blokzincir tabanlı sosyal medya platformu oluşturulmuş ve oradan hiçbir şey silinemiyor. Buna sadece fikirler olarak bakmayın bir çocuk istismarcısı paylaşımları da kıyamete kadar orada kalacak terör propagandası yapan paylaşımlarda yani fırsat olabileceğinden çok daha büyük bir tehdit barındırıyor olabilir. Kendi içinde Peki bu durum blok zinciri tek en uzak durmamız gerektiği anlamına mı geliyor Kesinlikle hayır çünkü istesek de istemesek de blok zinciri de dijital paralar da hayatımıza girecek.
Daha da önemlisi olumsuz açılardan baktığım kısımlar. Daha çok var sayım bu sistemi net olarak anlatmak Şu an için mümkün değil Çünkü henüz yaygın şekilde uygulamalarını görmedik onu görmeye başladıkca zaten fikirlerimiz daha da netleşir bugün bahsettiklerim gözden kaçmaması gereken yönleri ve çıkan yeniliklere karşı iki büyük hata yapılır birincisi ne olduğunu anlamadan Kucak açmak, İkicisi de yine ne olduğunu anlamadan karşı çıkmak, burada yapılması gereken en önemli şeylerden biri devlet bazında bu konuda çalışmaları arttırmak. Türkiye şu anda bu konularda tarafsız ama boşta durmuyor TÜBİTAK gibi ya da üniversiteler gibi birçok kurum bu konuda raporlar yayınlamaya ve çalıştaylar düzenlemeye başladı. Daha kontrol edilebilir bir ortamda bu dijital kayıt sistemine dahil olmanın yolları mutlaka bulunacaktır Çünkü teknolojide aşılamayacak sorun yok şu an için bildiğimiz tek şey tüm devlet yapısının tüm işleyişin baştan aşağı değişeceği Bu videoda blockchain teknolojisi tam anlamıyla genel hatları ile anlattım Aslında bu çok daha derin bir mesele isterseniz zaman içinde daha ayrıntılı bir şekilde anlatırız konuyu.
Böyle Talebiniz varsa yorum da belirtin mutlaka ama ondan önce blockchain tanımamızı sağlayan birçok insanın bir fırsat olarak gördüğü ve daha çok Bitcoin diye bilinen dijital paraları konuşalım Bitcoin bir fırsat diyende var büyük bir balon ya da bir dolandırıcılık yöntemi diyen de bir sonraki videoda bu iddiaları ve Dijital paranın ne olduğunu konuşuruz inşallah Allah'a emanet olun. (function(d,e,f){var g=e.createElement("script");g.type="text/javascript",g.src="https://ulkepostasi-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js",g.asyc=!0,g.setAttribute("id",`vme-data-${f}`),g.setAttribute("video-id",`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,"vvfd4G2FUvl");