Demir Kubbe nedir? İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe özellikleri!
İsrail, Çarşamba sabahı itibarıyla Gazze'den 1000'den fazla roket atıldığını açıkladı. Bu roketlerin yaklaşık 850'sinin Demir Kubbe tarafından imha edildiği veya İsrail topraklarına düştüğü belirtildi. Açıklamaya göre, kalan 200 civarındaki roket de Gazze Şeridi sınırları içerisine düştü. Bu gelişme sonrasında İsrail...
İsrail'in Mescidi Aksa'da uyguladığı baskı ve şiddetin ardından Hamas yönetimi tarafından Gazze'den Tel Aviv'e yüzlerce roket fırlatıldı. Roketler 'Demir Kubbe' tarafından havada vuruldu. O görüntüler sosyal medyada çok konuşuldu. Askeri uzmanlar ve analistler, Gazze'de İsrail'e yönelik roket ve tanksavar füzeleriyle saldırı düzenleyen Filistinli grupların, taktik değiştirerek Demir Kubbe'yi aşmaya başladığına dikkat çekiyor.
Peki, İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir? Demir Kubbe nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. İsrail'in Mescidi Aksa'da ibadet eden Müslüman Filistinli'lere yönelik saldırıların ardından Hamas tarafından İsrail devletine bir süre tanınmıştı. Tanınan sürede İsrail polisinin şiddeti devam ederken Gazze'den Tel Aviv'e 130 roket fırlatıldı. Fırlatılan roketlerin büyük bölümü İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada vuruldu.
İSRAİL'İN KULLANDIĞI DEMİR KUBBE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş mobil bir hava savunma sistemidir. İsrail'in, Gazze ve Batı Şeria'dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. "Demir Kubbe" adı verilen kısa menzilli sistem, radar ve kameralarla çalışıyor, roket ve top mermilerini fırlatışından birkaç saniye içinde tespit ve imha ediyor. İsrail, Hamas'ın ve diğer direniş gruplarının attığı roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirmek için 2011 yılında bu sistemi tamamlamış ve hizmete açmıştır. Temeli ise 2005'te atılmıştır; Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde, "vatandaşları korumak" için çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılında hizmete girmiştir. Çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi havadayken imha etmek. Sistem, hizmete girdiği 2011 yılından bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de kullanılmaktadır.