İYİ PARTİDE ÇÖZÜLME? - SİYASİ ANALİZ

ABONE OL

Meral hanımın partisi seçimlere bile emanet milletvekilleri sayesinde girebildi. Yoksa seçime katılma şartlarını gerçekleştirememişti. Böyle olduğunu bildikleri için CHP den milletvekili kiraladılar da onlarla grup kurup seçime katılma şartını yerine getirdiler. Buna da 'demokrasi dayanışması' deyip, yapmasaydık seçime katılmamız engellenecekti diye iktidara suç yüklemeye kalktılar....

Siyasi ANALİZ: Firuz TÜRKER
İYİ Parti kurulduğu zaman 'proje partiler tutmuyor' diye bir yazı yazmış ve geçmişten de örnekler vermiştim. Başından beri İYİ Partiyi bir 'proje parti' olarak gördüm. Hala da görüşümde ısrarcıyım. İYİ Partinin ideolojisi yoktur. Toplumsal bir kesimin temsilcisi değildir. İleriye dönük bir 'Türkiye projeksiyonu' yoktur.

İYİ Parti, FETÖ nün MHP yi ele geçirme operasyonu sonucu doğmuş bir partidir. Operasyon tutmayınca MHP den koparılan bir kesimle ayakta durmaya çalışmıştır. Açıkçası bu partinin çok daha önce çözüleceğini sanmıştım. Yanılmışım. Bu güne kadar ayakta kalabildi. Bunu da karşı olduğu 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne borçludur.. O çok peşinde olduğu parlamenter sistem dedikleri ucube vesayet sistemi ile olsaydı baraja takılıp, dağılıp gidecekti. Çünkü partileri destekleyenler temsil hakkının elde edilmesini beklerler. Bu olmayınca da o partiler marjinalleşirler.

Meral hanımın partisi seçimlere bile emanet milletvekilleri sayesinde girebildi. Yoksa seçime katılma şartlarını gerçekleştirememişti. Böyle olduğunu bildikleri için CHP den milletvekili kiraladılar da onlarla grup kurup seçime katılma şartını yerine getirdiler. Buna da 'demokrasi dayanışması' deyip, yapmasaydık seçime katılmamız engellenecekti diye iktidara suç yüklemeye kalktılar. Sanki İYİ Parti bu olmasa da şartları yerine getirmiş gibi. O zamana kadar 'emanet oy' duymuştuk da 'emanet vekil' duymamıştık. Sayelerinde bunu da gördük.

İYİ Parti seçimlere CHP desteği ile girdi. Onun ve HDP nin desteği ile oy topladı. Ona rağmen barajı geçecek kadar oy alamadı. Oysa ilk kurulduğu günlerde medya, oy oranını %20 lerde gösterip gaz veriyordu. Meral hanım kendini cumhurbaşkanlığı hayallerine bile kaptırmıştı o gazla.
Meral hanım şimdi diyor ki; 'Partiden ayrılmaları normal karşılarım, ama isnatsız suçlamalar yapılmasını bu partiye hakaret sayarım'.

Meral hanım milliyetçi oyları CHP bloğuna taşıma görevi üstlenmiştir. Bu yüzden yapılan eleştirileri 'haksız' mesnetsiz' buluyor. Ne yani gerçeği kabullenip uyandırsın mı milliyetçi oyları. Partisi ayakta durduysa içinde yer aldığı ittifak sayesindedir bu. Kendisine oy veren, verdirten HDP li vekillerden ikide bir azar yemiştir de ağzını açıp iki laf edememiştir. Şimdi, 'mesnetsiz' diyor. Ayrılmaları 'normal' bulması da normal. Nasılsa yine ortaklarının desteği ile vekil çıkaracağını hesaplıyor önümüzdeki seçimde.
Fakat o zamana kadar İYİ Parti kalır mı; kalırsa nasıl kalır orası henüz belli değil.
Siyasi ANALİZ: Firuz TÜRKER
 

iyi parti istifa iyi parti iyi parti milletvekilleri iyi parti ismail ok iyi partiden istifa edenler iyi parti analiz iyi parti haber