"KİM"DİR Ayla?

ABONE OL

Kore Savaşı'nda yer alan Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin başından geçen gerçek hikâyeden esinlenilerek beyazperde'ye aktarılan 'Ayla' filmi Türkiye'nin Yabancı Film dalında Oscar adayı… İkinc

Kore Savaşı’nda yer alan Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin başından geçen gerçek hikâyeden esinlenilerek beyazperde'ye aktarılan ‘Ayla’ filmi Türkiye’nin Yabancı Film dalında Oscar adayı…

İkinci Dünya Savaşından sonra, 1950 yılında Güney ve Kuzey Kore arasında patlak veren iç savaşta yer alan Süleyman Astsubay, savaş meydanında 5 yaşındaki Koreli yetim bir kız bulur.

Nereye gideceğini bilmeyen küçük kızın hamisi olan Süleyman Astsubay, ona “Ayla” ismini verir. Bir anda Türk birliğinin maskotu ve neşesi haline gelir. Kısa süre içinde baba-kız gibi olurlar. Bu birliktelik tam 15 ay sürer ve en nihayetinde birliğin Kore’den ayrılma vakti gelir. Ayla'yı bırakmak istemeyen Süleyman Astsubay, Kore kanunlarını aşmakta zorlanır ve Ayla ile vedalaşmak üzere son kez bir araya geldiklerinde yine ve yeniden kavuşmak üzere birbirlerine söz verirler. Ayla, yetimhaneye teslim edilirken, Süleyman Astsubay ise Türkiye’ye döner.

Senaryosunu ünlü senarist Yiğit Güralp'in yazdığı, yönetmenliğini reklam filmlerinden tanıdığımız Can Ulkay’ın, müziklerini ise Fahir Atakoğlu’nun yaptığı filmin başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay üstlenirken; Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, Damla Sönmez, Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu gibi önemli oyuncuların yer aldığı filmde; Ayla karakterine küçük yıldız Kim Seol hayat veriyor.
Dünyanın öbür ucunda, anne ve babasını kaybetmiş küçük bir kız çocuğunun, Türkleri, Güney Korelileri ve Amerikalıları aynı duygu çemberinde buluşturan; savaşın acı koşullarında, ismi gibi ay yüzlü Ayla ile ay yıldızlı bir askerin tarihe mal olmuş 65 yıllık hikâyesinin anlatıldığı filmin kahramanlarından; Koreli Eunja Kim, galadan sonra rahatsızlanarak Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'ni ziyareti sırasında gözyaşlarına hâkim olamadı.

"Kim, hastane odasına girer girmez manevi babasının ellerine sarılınca manevi babasının tepki verdiğine şahitlik edenler; “Şimdiye kadar hiç tepki vermiyordu, demek ki, evladının gelişini hissetti” dediler.
Küçük yaşlarda önce gerçek anne-babasından, daha sonra da manevi babası Süleyman Astsubaydan ayrılan Koreli Kim, ‘ömrünü hep onu özleyerek geçirdiğini, ilk fırsatta bir ziyaret gerçekleştirerek bu hasrete son vermek istediğini’ söylemişti.

Manevi babasının ayakları dibine diz kırıp oturan küçük Ayla’yı (Eunja Kim) gösterdiği vefa için onu ayakta alkışlıyoruz.

Ayla’nın manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'ne ise Cenab-ı Allah’tan şifa diliyoruz…
Bir alkış da film ekibine gelsin…

Ömer Faruk Arlı