Meme (Göğüs) Küçültme
İlk duyulduğunda estetik bir operasyon gibi düşünülen meme(göğüs) küçültme bir çok sağlık sorununu sonlandırmak için yapılan bir ameliyattır
İlk duyulduğunda estetik bir operasyon gibi düşünülen meme(göğüs) küçültme bir çok sağlık sorununu sonlandırmak için yapılan bir ameliyattır. İri göğüse sahip bir çok kadında sırt ve boyun ağrısı olmaktadır. Memelerin karın bölgesine değmesi ile o bölgede şişkinlik, kızarıklık ve koku yapması. Takılan iç çamaşırı askısının omuzda bıraktığı derin iz ve acı. İstenen her kıyafetin giyilememesi gibi bir çok sorun sayabiliriz.Meme büyüklüğü genetik yani aileden gelen etkenlere bağlıdır. Doğumlar,emzirme ve kilo alınması büyüklüğün ve sarkmanın daha fazlalaşmasına yol açar. Her iki meme boyutunda farklılıkta olabilir simetrik olarak bunları eşitlemek içinde bir operasyon yapılabilir.Meme küçültme operasyonlarında amaç hastanın sağlık şikayetlerine son verip simetrik memelere sahip olmasını sağlamaktır.
Meme (Göğüs) Küçültme Ameliyatı İz Bırakır mı?
Meme büyüklüğü, meme başının memeye göre oranı,sarkma durumu,hastanın yaşı, ameliyat sonu tekrar çocuk sahibi olup emzirmek istemesi ameliyat şeklini belirler. Meme bezini ve meme başı bağlantısını koruyan teknikler ile emzirme fonksiyonun korunması mümkündür.Ameliyat öncesi doktorunuzla konuşup bu ayrıntıyı bildirmelisiniz.Tüm ameliyatlarda olduğu gibi meme küçültme ameliyatlarında da iz kalır.İzler ameliyatın şekline göre değişmektedir. Meme boyutu çok büyükse ve meme başı kesilerek ameliyat yapıldıysa ters T harfi şeklinde bir iz kalır.Eğer meme başı çıkartılmadan küçültme yapılmışsa bir şeklinde bir iz kalır meme altında.Meme başı halkasında kalan iz kahverengi bölgeye denk geldiği için çok belli olmaz ve rahatsızlık vermez.Zamanla meme başı halkasından aşağı inen ince bir çizgi seklinde bir iz olarak kalır ameliyatın izi.İz meme altında kaldığı için ilk bakışta göze çarpmaz ve rahatsız etmez. Meme yuvarlak ve meme başının dik görünmesi meme estetiğinde en dikkat edilen unsurdur.Memenin şekli güzel olduğunda ameliyat izleri daha az görülür. Son dönem geliştirilen tekniklerle kullanılan malzemenin kalitesiyle dikiş izleri daha az belirgindir.
Ameliyat olduğunuz merkeze göre göre hastanede yatış süreniz değişkenlik gösterebilir ama genelde bir gün sonunda taburcu edilirsiniz. Ameliyat sonrası ameliyatta biriken sıvıları vücuttan atan drenler çok büyük göğüs değilse artık kullanılmamaktadır.Eğer dren kullanıldıysa bunlar çekilip pansuman yapıldıktan sonra sporcu iç çamaşırı giydirilen hasta taburcu edilir. Kontroller birinci ve ikinci hafta yapılır. İkinci hafta dikişler alınır ve iz tedavisine devam edilir. Hasta ancak dördüncü hafta sonunda banyo yapabilir. Ameliyattan bir hafta sonra hasta normal yaşantısına dönebilir. Çalışıyorsa işine başlayabilir. Sporcu iç çamaşırı ile kendini güvende hissedecektir. Ameliyat sonrası her ameliyatta yaşandığı kadar ağrı yaşanır , alınacak ağrı kesiciler ve uygulanacak buz tedavisiyle bu ağrılar en askeri düzeye indirilir. Ameliyat sonrası bir yıla kadar memede yanma, batma ve hafif sızlama yaşanabilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı yaşanmaz. Memenin ne kadar küçültüleceği doktorunuzun ilk muayenede yapacağı ölçümlere göre belirlenir. Omuz genişliği, göğüs çevresi ölçüsü,vücudun genel ölçüleri meme boyutunu belirler. Evlenmemis bekar ve ilerde çocuk emzirecek biri için çok fazla bir küçültme yapılmaz.
Meme (Göğüs) Küçültme Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilecekler
Ameliyat sonrası bir kaç gün dinlenilmelidir ve doktorun verdiği ilaçlar (antibiyotik ve ağrı kesiciler) düzenli kullanılmalıdır aksatılmadan. Pansumanlar yapılarak ameliyat yeri steril ve temiz tutulmalıdır. Henüz iyileşme sürecinde olduğumuz unutulmamalı dört hafta kadar kolumuzu dikkatli kullanıp çok oynatmayın,ağırlık taşımayın. Doktorun önerdiği sporcu iç çamaşırı bir ay kullanmalıyız. Bu iç çamaşırı hem ağrınızı azaltacak hem de göğüse şekil verecektir. Ameliyat sonrası ödem üç,dört hafta sonra azalır. Asıl seklini alması ile 6-12 ay arasında gerçekleşir. Göğüs estetiği ameliyatından sonra iki ay boyunca ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Bir ay sonra hafif bir yürüyüşle spora adım atılmalıdır. Ağır yük kaldırmak kol kaslarına dayalı iş yapmak dikişlerin açılmasına neden olabilir.Bu tarz hareketlerden kaçınmalıyız.
Emine Sarı