Engellilere tasarruf engeli
Sakarya Engelliler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Aslı Çam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tasarruf tedbirleri adı altında Halk Eğitim Merkezlerinde 1 Aydır herhangi bir kurs açılamıyor. Bu nedenle özel gereksinimli bireylerimiz mağdur olmuş durumdalar, Halk Eğitim kurslarının sunduğu geniş eğitim yelpazesi, vatandaşların hem kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor hem de mesleki becerilerini geliştirmelerine imkan tanıyor.
Dezavantajlı gruplar Halk Eğitim merkezlerinde hem öğrenip hemde sosyalleşiyordu kurslarının kapanması onları be ailelerini üzdü Çok sayıda tepki geldi engelli bireylerimiz ve aileleri bu durumdan rahatsızlar tepkilerinde ve isteklerinde haklıdırlar.
Tasarruf tedbirlerine engelli bireylerden başlanması kabul edilemez. Engellilerin yaşamlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmak için verilen hakların artırılması gerekirken bu hakların kısıtlanmaması gerekmektedir.
Engellilerin yaşam standartlarını düşürecek ve onları daha da zorlayacak bir duruma düşürüyor.
Devletin tasarruf tedbirlerini uygularken, en savunmasız kesimleri koruması ve desteklemesi bekliyoruz.
Bizde onların taleplerini dile getirdik tüm kurumlarla görüştük fakat en erken 2025 Ocak ayında kursların açılacağı bilgisini aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve ilgili Bakanlıklardan Engelli Bireylerimizin kurslarının acil olarak açılmasını talep ediyoruz. Bu mağduriyetin en kısa zamanda çözüleceğine inanıyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımızın sağladığı haklardan ve imkanlardan vazgeçmeyeceğiz dedi.
“İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI”
1 - Engellilerin üst kademe kamu yöneticiliği ile mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamı teşvik edilecektir.
2 - Engellilere tanınan haklardan faydalanabilmek için gerekli olan sağlık raporlarında engellilik hali ve oranına ilişkin kriterlerde standart sağlanacak, çoklu değerlendirme uygulaması gözden geçirilmek suretiyle engelli vatandaşların mağduriyetleri giderilecektir.
3 - Adliye binaları da dâhil olmak üzere kamunun kullanımına tahsis edilmiş binalar, kamusal alanlar ve ulaşım araçları erişilebilir, engelli ve yaşlı dostu haline getirilecek, engelli ve yaşlıların hayatlarını kolaylaştıran akıllı uygulamalar yaygınlaştırılacaktır.
4 - Televizyon programlarının engellilere yönelik işaret dili ya da altyazı ile yayınlanması teşvik edilecek ve başta işitme engelliler için işaret dili tercümanları olmak üzere engellilere hizmet verecek nitelikli kamu personeli sayısı artırılacaktır.
5 - Engelli ve yaşlıların oy kullanma süreçlerine tam katılımını sağlamak için mevzuat gözden geçirilecek ve bu kişilerin oy kullanmalarını kolaylaştıracak tedbirler alınacaktır.
6 - Hükümlülük ve engellilik durumu ile yaşlılık derecesi dikkate alınarak vesayete alternatif tedbirler geliştirilecektir.
7 - Engellilik derecesi belli düzeydeki öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarda ücretsiz barındırılacaktır.
8 - Özel infaz usullerinin kapsamı genişletilecek, ağır hasta, yaşlı veya engelli gibi hükümlülerin cezalarını konutta infaz edebilmelerine ilişkin imkânlar artırılacaktır.
9 - Engellilik, hastalık veya kocama nedeniyle ceza infaz kurumunda yaşamını yalnız başına idame ettiremeyen hükümlüler bakımından cezanın denetimli serbestlik tedbiri altında infazına ilişkin uygulamanın kapsamı genişletilecek, bu hususta kamu hastanelerinden alınacak raporla yetinilmesine ilişkin düzenleme yapılacaktı
İnsan Hakları Eylem Planında Cumhurbaşkanımızın Engelli Bireylerimize Verdiği Haklardan Vazgeçmiyoruz.
Özel gereksinimli bireylerimizin kurslarının açılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz!
Engelli bireylerimizin ve ailelerinin yaptıkları ve yapacakları tüm protestoları sonuna kadar destekliyorum ifadesini kullandı.