SIKINTIMIZ PUTUNA   TAPAN ADAMLARLADIR!

ABONE OL

Bizim varlığımız karşımızdaki insanların bizi kabul etmesiyle gelişir ve güçlenir. Sosyal sorumluluk bunu gerektirir. İslam ise buna 'kibir' demiş ve lanetlemiştir...

Psikoloji buna Narsizm demiş. Çıkış hikâyesi de vardır bu hastalığın:
 İsmini mitolojideki Narcissus'tan alır. Mitolojik anlatılaılfra göre, suda kendi yansımasını gören Narcissus, güzelliğine âşık olur ve sudaki yansımasına ulaşmaya çalışırken boğularak ölür.
 
Günümüzde kendini farklı gören yığınla insan vardır: ‘Ben bilirim, bu konuyu ben çözerim, ben de daha üstün kimse olamaz!” gibi bir psikolojik hastalığa yakalanan insanlardır bunlar. Halk arasında ‘kendini beğenmiş’ dedikleri tiplerdir. Halk irfanının tedavi edici ilacı olarak; “Bin bilirsen, bir bilene danış”, sözü, inşaların çevresinde olanlarla samimi diyalog kurmasını öğütler.
 
Bunların toplumdaki yeri sınırlıdır. Ancak, insan yine de ahlaki zarafetten uzak, bu tip insanlara üzülüyor, hatta acıyoruz. Bunlar, ego bataklığına saplanmış insanlardır. Burada egoizmin bundan biraz daha farklı bir hastalık tipi olduğunu da belirtelim. Bu, her insanda olabilen ancak çoğunluğun kontrole aldığı bir bencillik ve menfaat duygusudur. Ayn Rant diye bir adam bencilliği savunur, ancak bu savunma insanın kendisini idrak etmesine vesile olmasını istemelidir. Bizim örfümüzde, Padişahların geçit törenlerinde, söylettiği bir söz vardır; ‘Gururlanma Padişahım, senden büyük Allah vardır’, diye.  

Bizim varlığımız karşımızdaki insanların bizi kabul etmesiyle gelişir ve güçlenir. Sosyal sorumluluk bunu gerektirir. İslam ise buna ‘kibir’ demiş ve lanetlemiştir. Kuran’da; Kibirle ilgili 13 ayet vardır. Birisinde şöyle buyrulmaktadır: “Şüphesiz O, büyüklenenleri sevmez.” (16/Nahl/ 23)..
Kaynak: Muhsin İlyas Subaşı