Olgunluk nedir?

Altan BEZEK altanbezek@gmail.com
ABONE OL

Aramızda dolaşan herkes tarafından başka başka alanlarda, dallarda kullanılan güçlü ve bir o kadar da gizemli bir kelime.
Olgunlaşmış meyve sebze, olgunlaşmış insan, olgun çocuk, olgun firma, olgunlaşmış kişilik, olgunlaşmış fikir vs.
Öncelikle kendi bünyemizin elverdiği kadar yorumlarsak olgunlaşmak ilk başta 
*Gelişmekte olan bir durumun sonucudur. O halde gelişmeyen şey olgunlaşamaz, gelişmek zamana bağlı bir kısa veya uzun vadeli bir akışkanlık yani değişim gerektirir.
*Olgunlaşmak somut bir kavramı da soyut bir kavramı da de ifade edebilir. 
*Olgunlaşmak bir alanda yol kat edip bilgi ve tecrübe sahibi olmaktır. Fakat bu tanım yeterli değildir. Çünkü biyolojik olgunluk (gelişim anlamına denk gelir) bilgi veya tecrübe gerektirmez. Olgun meyve
*Olgunluk kendiliğinden olabilir mi? Bilinmez fakat olgunlaşmaya açıklık gereklidir yani olgunlaşmaya müsait olmayan bir bünye olgunlaşamaz mı? 
* Aslında söyle bir durum da var; Hangi iş için olgunluk? (Hangi işin ne seviyede sorumluluk alabilir veya hangi işin üstesinden gelebilir?) Demek ki yaptığınız işteki kabiliyet , yetenek, zeka yapınız o işte olgunlaşma sürenizi hızlandırabilir. Aynı şekilde başka bir konuda olgunlaşmamış olabilmek de mümkün.  
* Ayrıca ne kadar olgunluk? Turşu olabilmesi için olgunluk seviyesi farklı ve salata olabilmesi için olgunluk seviyesi farklı ve yemeklik domates olabilmesi için de farklıdır. Yani bazı konularda “işe uygunluk” olgunluk olarak ifade edilebiliyor.
*Bir konu için zirve yapmış olmak. Kestirme bir tanım olabilir. Fakat biraz yol kat etmiş olmak çevreye bağlı olarak yüksek bir seviye veya düşük bir seviye olarak da gösterebilir. Yani olgunluğunuzun seviyesi bulunduğunuz ortama göre değerlendiriliyor ve konumlandırılıyor. Yani aslında olgunlaşmamış olabilirsiniz. 
*Olgunluk yaşadığınız çağa veya yaşadığınız toplumun bilgi seviyesine ayrıca kültür ve ahlakına bağlı bir tanım olabilmektedir. Kaba (!) bir örnekle osurmak, gazını çıkarmak.
*Zeka ile bağdaşmaktadır çünkü hiç bilgi sahibi olunmayan bir konuda bile olgun birine güvenilebilir. 
*”Kişiliği oturmuş “ olmak olgunlaşmak ile ilgilidir. Fakat buradaki “kişilik” kelimesi ve “oturmak” kelimesi tanımlanmalıdır.
*Olgunlaşmış sistem , köklü sistem , bir konuda ölçü birimidir. Karşılaştırma ile çalışır gibi görünüyor yani mevcutların iyisi, “daha iyisi elbette olabilir fakat elimizdekilerin en iyilerinden” diye söz edebiliriz. Olgunluk ölçü biçimi halihazırdakilerin karşılaştırılması sonucu elde edilen sonuçların değerlendirilmesidir. Fakat bu gerçeği yansıtmaz bağıldır diyebiliriz.  
* Olgun olabilmek için çok fırın ekmek yemek gerektiği gibi olgunluğumuzun tespitinde doğru olabilmek için erdemli olmak gerek. Erdemli olabilmek meyve sebze işi değildir. Bir odun suda durduğu için timsaha dönüşmez.
Yani bunları okuyup okumama konusundaki iç seslerinizi susturup okuyun. Sonra iç seslerinizi duyabiliyorsanız biraz daha susturup biraz dinlenin veya dinlenmek kelimesinin anlam ve kökeni için internetten biraz bakının.
                        -ALTAN BEZEK-30.12.2020