TARLADAN PAZARA' PAZARDAN SOFRAYA UÇURUM "
TARLADAN PAZARA PAZARDAN SOFRAYA UÇURUM
Kıymetli okuyucularım,
Hayat pahalılığıyla mücadele eden Eyt'lilerle birlikte 15 milyonu bulan emeklilerimiz, dul yetimlerimiz ve 2023 TUİK raporuna göre 14 milyon asgari ücretlilerimiz maalesef yüksek enflasyon karşısında ezilmiştir. Bir taraftan kiraların yüksekliği derken diğer taraftan raflarda gıda maddelerinin, sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olması insanları çileden çıkarmıştır.
Marketlerde bu fiyatların bu kadar yüksek olması kimleri zengin etme çabasıdır. Nedir bu rezillik.? Devletin denetim mekanizması çalışmamaktadır.
Deniliyor ki, vatandaş şikayet etsin. Vatandaş neden şikayet edecek. Denetimciler görevini yaptıktan sonra herşey yoluna girer.
Belediyelerin mutlaka bu işe el atmaları ve denetimlerin çoğalması ve takip edilmesi gerekmektedir. Cezaların artması, gerekiyorsa işletmenin caydırıcılık olması açısından kapatılması lazımdır.
Mesela tarladan 7 tl'ye alınan domates marketlere gelinceye kadar 30 tl"yi bulmaktadır. Yazın ortasında bu fiyata satılan domates kışın 60-70 TL olursa vay vatandaşın haline.
Akaryakıttaki ani artışların meyve sebze fiyatlarının yükselmesine elbetteki etkisi olmuştur. Ancak iyi gitmeyen birşeylerin olduğu aşikardır.
5957 Sayılı Hal kanunun'da yapılan değişiklikler vatandaşın lehine yeterlimidir. Araştırılarak derhal yeniden düzelenmesi gerekmektedir.
Kooperatifleşmenin Kalkınmada ki Rolü nedir?
Kooperatifler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olarak ifade edilir. Özel yapıya sahip olan bu kuruluşlar,
ekonomik ve sosyal amaçlı faaliyet sürdürürler. Türkiye’de “Memleket Sandıkları” adı verilen
kuruluş, bugünkü Ziraat Bankası’nın temelini oluşturarak milli bankacılıkta önemli bir rol üstlenmiştir.
Bu girişim, aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatiflerinin kuruluşunun da önünü açmıştır.
Mithat Paşa döneminde varlık gösteren Memleket Sandıkları, Türk geleneklerinde kendini gösteren
ve yardımlaşma esasına dayalı imece usulünden esinlenmiştir. Kooperatifçiliğin ülke kalkınmasında
üstlendiği rolün farkında olan Türkiye, kooperatiflerin gelişmesine ön ayak olmasına rağmen,
Tarım Kredi Kooperatifleri, 1995 yılında çıkarılan bir yasayla özerk bir yapıya dönüştürülmüş . Özerkleştirme kapsamına alınan Tarım Kredi Kooperatifleri'ne, hazineden aktarılan kaynaklar da, Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi ile kesilmiş bulunmaktadır.Bu da demek oluyorki, Tarım Kredi Kooperatifleride özelliğini yitirmiştir.
Etiketlerde fiyatların durumu belliyken, Merkez Bankası Başkanının tahmini yıl sonu enflasyonun %58 olarak açıklama yapmasıda insanları kandırmaktan başka bir şey değildir.
Çalışan Devlet Memurlarına yapılan seyyanen zammın memur emeklilerinede yapılmaması usulen yanlış olduğu gibi Motorlu taşıtlar vergisine yapılan ek vergilerde kabul edilemeyecek bir durumdur.
Zengin yine zenginliğine devam ederken, açlık sınırının altında kalan emeklisi, bağkurlusu, asgari ücretli si herkes iyice fakirleştirilmiştir.
Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır maddesine göre en düşük memur emekli maaşı yeni gelen zamla 7901 TL.. dir. Bu hakmıdır.? Zulümdür.? Kiraların en düşük 7000 TL olduğu böyle bir zamanda, kocası ölen dul bir kadın evi yoksa bu parayla nasıl geçinir. Kiramı verecek, geçiminimi sağlayacak.
Bu kanunda öngörülen %75 ini alır maddesinin " ÖLEN EŞİN MAAŞININ TAMAMINI " alır şeklinde düzeltme yapılarak mağduriyetin giderilmesi şarttır,.
Zorlu hayat şartları, çalışma şartları kişinin ruhen ve bedenen yıpranması zaten kişiyi inanılmaz ölçüde mutsuz ediyor. Bir de olması gerekenden fazla bedel ödediklerinde de bu durum daha da mutsuz olayların olmasına sürüklüyor
"Hayatta en pahalı şey tecrübedir. Çünkü kazanmak için önce kaybetmek gerekir."
SAYGILARIMLA