Bayramda Taraklı 'ya yoğun ilgi.

Bayramda Taraklı 'ya yoğun ilgi.
31 Mart 2025 - 19:47
Bayramda Taraklı ‘ya yoğun ilgi  
Tarihi konaklarıyla göz dolduran Taraklı, bayram tatiline tam dolulukla girdi.
Taraklı'ya gelenler, bir film platosu gibi yaşayan kültürüyle beraber soyut mirasları da yakinen takip ediyorlar.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) tarafından "Kırsal Turizm Alanı" ödülüne layık görülen Sakarya'nın Taraklı ilçesi, ziyaretçilerine tarihin ve doğanın ahenginde tatil imkanı sunuyor.
Yeşili, doğası, yöresel zenginlikleri ve Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konaklarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Sakarya'nın Taraklı ilçesi, Ramazan Bayramında da ziyaretçilerin akınına uğradı.
Ahşap kaşıklarıyla meşhur olan Taraklı, Yöresel ürünleriyle de öne çıkıyor.
İş ve şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih edilen 7 bin nüfuslu ilçe, bayram tatilinde nüfusunun 4 katına kadar ziyaretçi ağırlıyor.
Ahşap ürünlerin bulunduğu bir işyerinin işletmecisi Mesut Kıroğlu, çok şükür bugün de bayramın birinci günü olduğu için bayağı müşterimiz var kalabalık haliyle Taraklı, gelen misafirlerimiz burada alışverişlerin güzelliği rahatlıkla yapabiliyorlar. Bizim burası ahşap, ahşaba yönelik dükkanımız. El sanatları daha çok önde planda. Ahşapları işte gelen misafirler, kaşığından tut, çatalından çık abi. Hepsini yapıyoruz yani elimizden geldiği kadar. Şimşir kaşıklarımız var, onları babam yapar. Biz de burada satarız. Sofra imalatımız var. Sofraları kendimiz yaparız, çiçeklerini falan hepsini. Ve elini, ayaklarını biz yapıştırırız. Satarız, sunuma sunarız, bizim yakın çevre illerden İzmit, Bursa, Eskişehir, Bolu, Ankara, Kocaeli. Genelde misafirlerimiz bu yakın çevre illerden gelirler. Gelen misafirlerimiz de gayet memnun bir şekilde tekrar ailelerine beraber yuvalara dönerler akşam olunca aynen , bugün kalabalık bayramın birinci günü hareketli geçiyor dedi.
Ahşap ürünlerin ve yöresel ürünlerin bulunduğu bir işyerinin işletmecisi Sultan Kalaycı ise ilçemiz genelde bayramın birinci günü hep karabalık olur, bayram bitene kadar bu böyle devam eder. Yani genel misafirlerimiz, konaklanma yerlerimiz var. Onlara mümkün olduğu kadar hizmeti vermeye çalışıyoruz. Genelde burada şimşir kaşığımız meşhur, tarağımız meşhur, gıda olarak yine u tatlımız meşhur. Yani müşteri hitap edecek her şeyimiz var çok şükür. Genelde Türkiye'nin birçok yerinden geliyor. Yani neresi sorarsanız her yerden gelen var yani. Taraklı Termalı konaklama yerleri var. 15 günde bir gelip gelenler var Onlar da genelde İstanbul'dan Türkiye'nin birçok yerinden gelip kalanlar var yani dedi.
 
 Ziyaretci Türkan Aydın, İstanbul'dan geldik burayı beğenmez olur muyuz biz tarihimizin hayranıyız. Tarihlerimiz tükenmesin. Ayakta tutalım kimseye de ezdirmeyelim İsterse ne olursa olsun tarihimize sahip çıkalım. Çok beğendik her senede geliyoruz burayı çok çok seviyoruz ve tekrar gelmeye de düşünüyoruz her zaman için dedi. 
Konak işletmecisi Ahmet Genç de, çok yoğun yetiştiremiyoruz şu anda elimizden geldiğince misafirlere hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabii ki önemli olan Taraklı ’ya gelen turistin buradan memnun ayrılması. O yüzden fazlasıyla emek veriyoruz. Mesai saati gözetmiyoruz şu anda elimizde olabildiğince imkanlarımız olduğu sürece hizmet vermeye çalışıyoruz. Gelen herkesi mutlu etmeye çalışıyoruz dedi. 
Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı bu bayramda her bayram olduğu gibi ilçemiz bayramı coşkuyla karşıladı. Misafirlerimiz de Ramazan bayramlarını Taraklı'da geçirmek için Taraklı'ya akın ettiler. Her bayram olduğu gibi bu bayramda çok doluyuz. Yurt içinden de yurt içinden de Taraklı'ya daha evvel gelen misafirlerimiz de tekrar gelmek istedikleri için bir daha bir daha geliyorlar. Fakat Taraklı ‘da daha çok bir turistik gezi gibi değil. Taraklı ‘ya gelenler o bir film platosu gibi yaşayan kültürüyle beraber bu soyut miraslarımızı da yakinen takip eden biraz daha kültüre duyarlı insanlarımızın tercih ettiği bir yer. Onun için Taraklı'ya farklı açıdan bakmak gerekiyor. Her gelene turist gibi, her gelene bir döviz kaynağı gibi bakmamak gerekiyor. Bir Taraklı dünyaya miras diyoruz. Her gün bizim farkında olmadığımız yeni keşiflerle beraber misafir sayısını kat be kat artırıyor. Şimdi Karagöl Yaylası'nın tam mevsimi. Gittiyseniz görmüşsünüzdür. dron çekimleri de çok güzel çıkar Mendereslerle beraber. Karlar eridi, sular şu anda Menderesler'de akıyor. Her düdenlerde dediğimiz o yer altına suların çekildiği alanlardaki suları izlemek çok keyifli. Yaylanın en güzel zamanı Karagöl Yaylası'nın. Tabii yaylaya gelmek de olmuyor sadece. Yaylaya gelen kültür-türizm ile de yakından ilgilenmiş oluyor, konaklarımızı ziyaret ediyorlar. Konaklarımızın sayısını da yaptığımız restorasyonlarla her yıl biraz daha artırmaktayız. Olan konaklarımızın güzelleştirmesine, restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz, bahsettiğim gibi dışarıdan gelen misafirlerimiz de bize dış gözle eksiklerimizi gösteriyorlar, taleplerini dile getiriyorlar. Bizim de farkında olmadığımız yabancı bir gözle, yabancı bir bakış açısıyla bize farkındalık oluşturuyorlar. O anlamda gelen misafirlerimizle birlikte... Hep beraber Taraklı’yı olduğundan daha iyi yere taşımak adına her gün yeni şeylere, her gün yeni çalışmalara devam ediyoruz. Taraklı ‘ya ilgi çok fazla. 5-10 yıl sonra Taraklı artık daha da kendi kabuğunu kıracaktır. Fakat biz Taraklı'yı korumakla mükellefiz. Yani Taraklı'yı geliştirirken aynı zamanda da tarihi dokusuna, kültürüne, yaşam tarzına, kültürüne, her şeyine dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü burasını korumak bizim en büyük vazifemiz. Tabii konaklarımız fuul zaten kapasitelerde yetmiyor. Önceden rezerve ediliyorlar. Fakat termal turizm var içimizde. Termal turizm kaynaklarından da gelen misafirlerimiz faydalanabiliyorlar dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum