Bugün, Kazakistan'da 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan acı olayları anıyoruz.

Bugün, Kazakistan'da 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan acı olayları anıyoruz.
31 Mayıs 2024 - 16:27
Bugün, Kazakistan’da 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan acı olayları anıyoruz. 

Bolşeviklerin iktidara gelmesiyle birlikte, Büyük Kazak bozkırlarında bilinçli bir şekilde düzenlenen açlıklar, tarih kayıtlarına trajik bir dönem olarak geçmiştir. SSCB cumhuriyetlerinde baskılar 1928 yılında başlamış ve Kazak ülkesinde öncelikle Alaş aydınları tutuklanmıştır. Alaş Orda'nın aydınları, "milliyetçi" olmakla suçlanarak, Alihan Bökeyhan, Yakup Akbayev, Alimhan Ermekov, Sancar Asfendiyarov, Ahmet Baytursınov, Magcan Jumabay, Muhamedcan Tınışbayev ve diğer birçok önder isim kurşuna dizilmiştir.Tarihsel verilere göre 1921 ve 1954 arasında SSCB’de “karşı-devrimci” veya “anti-Sovyet” suçlamalarından 3 milyon 777 bin kişi hüküm giymiş ve bunların 64 bini ölüm cezasına çarptırılmıştır. 

1920’lerin sonlarında ve 1932’den 1933’e kadar Kazak halkı, özellikle kasıtlı olarak organize edilen yapay kargaşadan çok etkilenmiştir. 1932-1933 Sovyetler Birliği’ndeki açlık, insanlık tarihinin en trajik dönemlerinden biriydi. Bu felaket, Kazakistan’ın yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Belarus’u da etkileyerek 7 milyon insanın ölümüne yol açmıştır.

Bu anma gününde, tüm bu zor dönemlerde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için tarihsel bilincimizi diri tutmalıyız. Kazak halkının ve tüm insanlığın huzur ve barış içinde yaşamasını temenni ediyoruz.

Ali Aba Horasan Yolu Derneği Yönetim Kurulu

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum