Büyükelçiliklerin geri adımına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk değerlendirme!
ABD başta olmak üzere 10 ülkenin büyükelçiliğinden yapılan Osman Kavala açıklamasına geri adım geldi. Büyükelçiliklerin geri adımı, Cumhurbaşkanlığınca olumlu karşılandığı ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.
ABD'nin ve bazı ülke büyükelçiliklerinin Osman Kavala'yla ilgili açıklamalarından geri atması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından olumlu karşılandı.
AA'nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ABD'nin ve bazı ülkelerin Ankara büyükelçiliklerinin Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine ilişkin yaptıkları açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandı.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı sorunların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder." ifadesini kullanmıştı.
Sözleşmeye ilişkin aynı ifadeleri Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaşmış ya da retweet etmişti.
Ayrıca AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklama;
Milletimiz, misyonunun gerekliliklerine riayet eden ve milletlerimiz arasındaki bağları güçlendiren tüm diplomatik temsilciliklere en iyi şekilde ev sahipliği yapmaktadır.
Devletimizin egemenlik hakları konusundaki hassasiyetimiz tartışma konusu değildir.
HER ZAMAN OLUMLU KARŞILANACAKTIR
Diplomatik misyonların bu ilkeye riayet ederek çalışmalarını sürdürmesi ülkemizle ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirme bakımından her zaman olumlu karşılanacaktır...
Türkiye’nin bu hassasiyeti, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Norm niteliği taşıyan ve büyükelçilerin misyonlarını yürütürken riayet etmesi gerekenleri ortaya koyan bu ilke her zaman temeldir.
BİR KEZ DAHA İFADE EDİYORUZ
Devletler arası bağların güçlendirilmesi noktasında önemli misyona sahip büyükelçiliklerin bu çerçeveye bağlı kalarak görev yapmasından memnuniyet duyduğumuzu, buna karşılık iç işlerimize müdahale anlamına gelebilecek her türlü adımı reddettiğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.
Cumhurbaşkanımız devletimizin başı olarak bu duruşu en net ve en güçlü şekilde ortaya koymuştur.
GÜÇLÜ ŞEKİLDE REDDDETTİK, REDDEDECEĞİZ
Aynı şekilde devletimizin egemenliği konusunda da çok yüksek bir hassasiyete sahibiz. Ülkemizin içişlerine ve egemenlik haklarına karışma anlamına gelen her beyanı en güçlü şekilde reddettik ve reddedeceğiz.
Milletimizin ve devletimizin ülkemizde görev yapan diplomatlara karşı misafirperverliği dünyaca ünlüdür. Kurallara riayet ederek ülkemizle kendi ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmek için çalışan diplomatlar her zaman takdir edilmektedir.
İşte Büyükelçilikler'den Geri adım açıklamaları
ABD Büyükelçiliği'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdil:
“ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder”.
BİR BİLDİRİ DE HOLLANDA BÜYÜKELÇİSİNDEN
ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamanın bir benzerini de Hollanda Büyükelçisi
Marjanne de Kwaasteniet sosyal medya hesabından gerçekleştirdi.
YENİ ZELANDA
Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton da söz konusu açıklamaya destek vererek sosyal medya hesabı üzerinden diğer büyükelçilikler ile aynı açıklamayı paylaştı.
NORVEÇ
10 Büyükelçilikten biri olan Norveç'in Türkiye'deki temsilciği geri adım attı. ABD'nin attığı tweeti RT'ledi.
DANİMARKA
Danimarka Büyükelçisi Danny Annan da sosyal medya hesabı üzerinden ABD'nin paylaşımını RT'ledi.
FRANSA VE ALMANYA SESSİZ KALDI
Kavala bildirisine ilk imza atan ülkelerden biri olan Almanya ve Fransa'nın büyükelçiliklerinden ise henüz bir açıklama yapılmadı. Diğer ülkelerin geri adım atmasına karşılık, iki ülkenin ne büyükelçiliğin hesabından, ne büyükelçinin kendi hesabından ne de web sitesi üzerinden konuya ilişkin herhangi bir açıklama yaptı.
VİYANA SÖZLEŞMESİ
ABD ve Hollanda Büyükelçililiklerin değindiği Viyana Sözleşmesinin 41'inci maddesi, bir ülkenin içişlerine müdahaleden sakınılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Konvansiyonunun 41. maddesi, bir diplomata, bulunduğu ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine saygı duymayı şart koşuyor.
Söz konusu sözleşmenin 41'inci maddesinde şu ifadeler yer alıyor.
1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.
FACEBOOK YORUMLAR