KIRSAL MAHALLEYE NEDEN İZİN VERİLMİYOR?

KIRSAL MAHALLEYE NEDEN İZİN VERİLMİYOR?
22 Şubat 2025 - 09:52
KIRSAL MAHALLEYE NEDEN İZİN VERİLMİYOR?
Haluk Akbay 
 
      Adapazarı, İzmit’in nahiyesi olduğu dönemde de tarım, hayvancılık, kerestecilik, ticaret, endüstriyel bitki üretiminde satış merkeziydi.
      1893 yılında Adapazarı’nın ihracatı 12 milyon frank, ithalatı ise 2 milyon franktı. Haziran 1890’da Adapazarı Tren İstasyonu gelince şehirde üretilen malların İstanbul ve yurt dışına pazarlamasına büyük katkısı odu.
Adapazarı’nın ekonomik zenginliği gümrüğün kurulmasına vesile olmuştur. Gümrük önü adı buradan gelmektedir.
       Sakarya’da bir yandan birinci sınıf tarım arazilerine kurulan OSB ler, diğer taraftan büyükşehir yasası; tarımsal üretim ve hayvancılığa büyük zarar vermiştir.
Tarım alanları, meralar kamu yararı adı altında amaç dışında kullanılmaya başlandı. Büyükşehir yasası ile köylerin tüzel kişilikleri iptal edildi.
Bütün köylerin ortak alanları ve meraları büyükşehir belediyelerine geçerek satılmaya bazıları ise kiraya verilmeye başlanmıştır. Tarım ve hayvancılık yapmak zorlaşmıştır.
      Kırsaldan kopan halk köyleri boşaltarak şehirlere göç etti. Hizmet ve inşaat sektöründe asgari ücretle köle gibi çalışmaya mecbur oldular.
    Bu hatayı gören AKP iktidarı Cumhurbaşkanının talimatı ile 18-21 Kasım 2019’da 3.Tarım Orman Şurasında toplandı. ‘Tarımda Yeni Yüzyıl Vizyonu’ adı altında alınan şura kararlarında, tekrar kırsal mahalleye veya alana dönmek isteyenlerin usul ve şartları tespit edildi. Bu şartlar sonuç bildirgesi ile yayınlandı.
Aile işletmeciliğini sağlamak için kadın ve gençlerde girişimciliğin desteklenmesi, kırmızı et sektöründe küçükbaş hayvan eti tüketiminin özendirilmesi ve pazar payının artırılması, meraların korunarak ıslahında kullanılacak bitki ve tohumların geliştirme çabalarının teşvik edilmesi gibi çok önemli kararlar bulunmaktadır.
    Şura sonucunda büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması ifade edildi. Bu konuda gelen dilekçe ile başvuru talepleri ilçe belediye meclislerinde incelenerek büyükşehir meclislerine gönderilmesi sorumluluğu verilmiştir.
7254 sayılı Kırsal Mahalle Yasası 16 Ekim 2020 tarihinde yayınlanmıştır.
      Yasa ve yönetmeliğin yayınlanmasından sonra 30 Büyükşehir’in 29’unda yasanın sağladığı haklardan yararlanmak isteyen mahalleye dönüştürülen yerlerin muhtarları tarafından yapılan başvurular sonucu binlerce mahalle, yasa ve yönetmenliği uygulama esaslarına uygun olarak kırsal mahalle statüsüne geçilmiştir.
     Geçen 5 seneden beri Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri Cumhurbaşkanı tarafından uygulanması için çıkarılan yasayı uygulamamış ve ilçe belediye başkanlık ve meclisleri gerekli komisyonları kurmamıştır.
    İlçe Belediye başkanları bu mahallelerden elde edecekleri vergi ve diğer gelirlerden yoksun kalacaklarını düşünüyorlar veya adaletsizlik sağlayacak açısından bakıyorlarsa yanlış düşünüyorlar.
Çünkü Sakarya’nın tarım ve hayvancılık yapmasına üretim yapmalarına engel olmaktadırlar. Bu anlayışın vebali büyüktür. Sakarya halkının bu hayat pahalılığında ucuz gıda sağlamalarına engel olmaktadırlar.
    İlçe belediyeleri şunu unutmamalıdır. Önce “VERGİDE ADALET” diyorlarsa yapmaları gereken tahakkukları gerçekleşmiş tahsil edemedikleri emlak vergileri, konutlara ve işyerlerine ait ÇTV’ler, taşınmaz işyerlerinin kiraları, zabıtaların kestikleri idari para cezaları tahsil etmelidirler. Kredi Kullanarak borçlanan belediyeler; vergilerini zamanında ödeyenlere de “NAS’a” rağmen faiz ödeterek haksızlar yapmamaları gerekir.
     Sakarya’da bulunan 16 ilçe belediyeleri çiftçilerimizin üretimi teşvik edecek politikalar geliştirerek kırsal kalkınmayı sağlayacak şura kararlarına uygun yardım ettiler mi? Bunu kendilerine sormaları gerekmektedir.
    Belediye başkanları ve meclis üyeleri şunu unutmamalıdır. Kırsal kalkınma sadece yapılaşma ile sınırlı değildir. Tarım süreçleri, hayvancılık yapan çiftçiler desteklenmelidir. Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar sonunda sahipsiz kalan çiftçiler arazilerini yabancılara satmaya başlamışlardır. Sadece 2022 senesinde Sakarya Türkiye’de arazileri satılan 10 il arasında 283.710 m2 yer ile 5’inci ildir.
     Sakarya’yı 1994 yılında bugüne kadar ve merkezi hükümeti yine 2002 yılından beri yöneten AKP anlayışı sonucunda Sakarya ili 2023 yılı kişi başına gayrisafi hasılada Marmara bölgesinde 11 il arasında 9’uncu il olarak 284.969 TL Bilecik ili ise 352.710 TL almaktadır. Belediye başkanları adil olmak zorundadır.
       Sağlıkla kalın, sevgiyle kalın, hoşça kalın.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum