KOCAALİ SAHİLİNDE AÇAN KUM ZAMBAĞINI KOPARAN YANDI.

KOCAALİ SAHİLİNDE AÇAN KUM ZAMBAĞINI KOPARAN YANDI.
Editör: Şefik Arman
16 Temmuz 2024 - 17:46
KOCAALİ SAHİLİNDE AÇAN KUM ZAMBAĞINI KOPARAN YANDI
 Sakarya’nın Kocaali İlçesinde nesli tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altına alınan kum zambakları, bu yıl sahillerde daha fazla görülmeye başladı.
Karadeniz'in batısında 16 kilometre uzunluğa sahip Kocaali sahiline renk katan kum zambakları, Dünya Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan endemik bitki türleri arasında yer alıyor.
Temmuz-ağustos aylarında Kocaali sahilinde etkileyici manzara oluşturan kum zambakları, beyaz renkli çiçekleri ve kokusuyla hayranlık uyandırıyor.
Tatilcilerin yanı sıra fotoğrafçıların da ilgisini çeken kum zambakları, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Kocaali Belediyesince korunuyor.
Plaja gelen misafirler, yetkililer aracılığıyla ve sahilin farklı noktalarına yerleştirilen levhalarla uyarılırken, kum zambaklarını koparanlara 244 bin 315 lira ceza uygulanıyor.
Kocaali Plajı’ndaki kum zambakları görünümüyle doğaseverlerin ilgi odağı oldu. Kum zambaklarını fotoğraflayan Doğa Fotoğrafçısı Ayfer Çakır, “Ağustos ayında ortaya çıkıyorlar. Dünyada nadir bölgelerde bulunuyor. Değeri bilinmesi gereken nadir bir bitki. Korunması için özen gösterilmeli, halk bilinçlendirilmeli" dedi.
Kocaali Belediye Başkanı Turan Yüzücü, Her yıl temmuz ve ağustos aylarında açan kum zambakları 16 kilometre uzunluğundaki Kocaali sahilimizi süslemeye başladı.
 
Belediyemiz tarafından yapılan bilgilendirme ve tabela çalışmalarıyla; geçtiğimiz yıllara göre vatandaşlarımız, kum zambaklarının zarar görmemesi için göstermiş oldukları duyarlılık daha da arttı. 
 
Vatandaşlarımız bizleri gerek telefonla arayarak gerekse sosyal medya platformları üzerinden kum zambağına zarar verenleri şikâyet ediyorlar.  
 
Bizler, cezalandırmadan yana değiliz ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın bu konuda uyguladığı cezalar var. Ayrıca Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından da ilan edilen bakanlığımızın tasvip ettiği 244 bin 315 lira gibi çok ağır bir cezası var. 
 
Her şey bir yana yıllardır süre gelen bu güzelliğin 
Kocaali sahilimizde devam etmesini istiyoruz. 
 
Nesli Tükenme tehlikesi altında olan bu çiçeklere hep birlikte sahip çıkalım.  
 
Temmuz ve ağustos aylarında Kocaali sahilimizi gelinlik gibi süslesin istiyoruz dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum