Merkez Bankası rezervleri nedir, nasıl hesaplanır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası rezervleriyle ilgili yaptığı son açıklama dikkatin tekrar bu konuya yönelmesine yol açtı. Peki rezerv nedir, neden farklı rezerv hesaplamaları var? Uluslararası rezervlerin ne olduğuna dair bir sözlük hazırladık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi öncesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Merkez Bankası rezervlerimiz 100 milyar dolar seviyesine ulaştı" dedi. Ekonomistler ise bu tespite karşı çıktı.
Ekonomist Mahfi Eğilmez Twitter hesabından, "28 Mayıs 2021 itibarıyla TCMB'nin brüt rezervleri 93,7 milyar dolar, net rezervleri 13,6 milyar dolar, swap hariç net rezervleri eksi 56 milyar dolardır" dedi.
Peki rezerv nedir, neden farklı rezerv hesaplamaları var?
Uluslararası rezervlerin ne olduğuna dair bir sözlük hazırladık.
Uluslararası rezerv nedir?
TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tanımına göre uluslararası rezervler; ülkelerin para otoriteleri tarafından kontrol edilen, kullanıma hazır, birbirlerine çevrilebilme özelliği bulunan ve uluslararası ödeme aracı olarak kabul edilen varlıklar.
Uluslararası rezerv olarak sayılan varlıklar şunlar:
Konvertibl (birbirlerine dönüştürülebilir) döviz varlıkları (euro, ABD doları, İngiliz sterlini vb.) Uluslararası standartta altın Özel Çekme Hakları Uluslararası Para Fonu (IMF) Rezerv PozisyonuRezervler neden önemli?
TCMB'ye göre döviz rezervlerinin seviyesi, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinde şu açılardan önemli:
Karşılaşılabilecek iç ve dış şokların yarattığı olumsuzlukların giderilmesi Dış borç servisinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi Uluslararası finans çevreleri ile piyasalarda, ülkeye duyulan güvenin artmasıTürkiye'de altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmekle görevli olan kurum, Merkez Bankası.
FACEBOOK YORUMLAR