Sakarya'da deprem performans analizleri sonucunda 38 okul yıkıldı.

Sakarya'da deprem performans analizleri sonucunda 38 okul yıkıldı.
30 Ağustos 2024 - 13:05
Sakarya’da deprem performans analizleri sonucunda 38 okul yıkıldı
Millî Eğitim Bakanlığınca, 1999 yılından önce inşa edilen eğitim kurumlarının tahkikatı tamamlanırken, depreminden sonra her yıl yapılan deprem performans analizleri sonucunda, Sakarya’da 38 okul binasına yıkım kararı verilerek, boşaltılıp yıkımları gerçekleşti. 3 yıl devam eden çalışmalar sonunda 38 okul tekrar aynı yerlerinde yapıldı.
Yıkılan Okulların yerine Milli Eğitim Bakanlığı Koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile 42 okuldan, 38 okul 9 Eylül 2024-2025 eğitim yılında eğitime başlayacak.
Her yıl yapılan deprem performans analizleri sonucunda İl genelinde 181 okulun güçlendirmesi yapıldı ve 4 okulun da güçlendirme çalışmaları sürüyor.
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, 99 depreminden sonra büyük bir hassasiyetle deprem performans analiz çalışmaları aralıksız devam edilerek 38 tane okul için yıkım kararı verilmiştir.
 Bu 38 okulun tahliyesi gerçekleştirerek yıkımları gerçekleştirmiştir. 
38 okulumuzun yerine de devlet yatırım programı kapsamında yeni ve modern eğitim binaları inşa edilmiş ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. 
Yine bu kapsamda yapılan deprem performans analizleri sonucunda 181 okulumuzun da güçlendirme çalışması tamamlanmıştır. Güçlendirme kapsamında da en son aşamada dört okulumuz bu kapsama alınmış ikisinin güçlendirmesi 9 Eylül itibariyle tamamlanacak olup 2 okulun da güçlendirilmesi devam etmektedir.
181 okulumuzun güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Yıkım kararı verilip de içinde öğrenci bulunan, boşaltılmayan herhangi bir okul binamız yok.
Yıkım kararı verilen tüm okullarımız boşaltılarak tahliye edilerek, yıkım iş gerçekleştirilmiş durumda. Bununla birlikte güçlendirme kararı verilen okulların tamamı boşaltılarak hızlı bir şekilde güçlendirme çalışmaları başladı büyük oranda güçlendirmeler de tamamlandı şu anda güçlendirilmesi devam eden okullarımızda var.
 Yıkılan okullarımız deprem performans analizi yapıldıktan sonra yıkım kararı verilen okullar. 1999 depremi sonrasında orta ya da ağır hasar almış binalarımız zaten yıkılarak enkazları kaldırılmıştır. 
Şu anda yaptığımız çalışma deprem performans analizleri sonucunda yıkım karar verilen okulların yenilenmesinden ibaret.
Bu okullar yıkıldıkları arsa üzerinde yıkım yapılan yer üzerinde yatırım programına alınmak marifetiyle yeniden inşasıyla hayata geçirilen okullar. 
Güçlendirme çalışmamızı devam eden okullarımız var yaklaşık iki ay içerisinde güçlendirmesi tamamlanacak olan okullarımız var ama iki okulumuz hariç güçlendirme çalışmaları dokuz Eylül itibariyle tamamlan olacak öğrencilerimizle güçlü sağlam dayanıklı binalarda eğitim öğretim süreçlerine devam edecekler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum