SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK

SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK
Editör: Şefik Arman
26 Temmuz 2024 - 15:28
SAKARYA'DA YAPAY ZEKA DESTEKLİ DRON ANALİZLERİ TARIMDA VERİM ARTIŞI SAĞLAYACAK
Sakarya Arifiyle İlçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Mısır Araştırma Enstitüsü, Tarım verim artışını sağlayacak yapay zeka dron destekli analiz yapılıyor.
Sakarya'da dron marifetiyle havadan taranan tarlalarda ürün sayısı ve bitki sağlığı ile ilgili veri elde edilerek, verim artışı hedeflenen yapay zeka destekli proje geliştirildi.
Projede yerli yazılımlı dronlar kullanılarak, tarlalardaki ürün sayısı, bitki sağlığı ve verim tahminleriyle ilgili yüksek doğruluk oranıyla veri elde ediliyor.
İlk aşamada Sakarya'da enstitüye ait mısır tarlalarında uygulanan yapay zeka destekli dron analizlerinin yaygınlaştırılarak tarımda verim artışı sağlamanın yanı sıra maliyetin düşürülmesi de amaçlanıyor. 
 
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, Bizim gerek üniversitelerle, gerek özel sektörle, farklı projelerimiz de var. Özellikle modern çağın geliştirdiği bu çalışmalardan bir tanesi de dronelarla yapay zeka kullanarak gerek hızlı, gerek çok daha kaliteli çalışmalar elde ediyor bunlardan bir tanesi de Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile yaptığımız çalışmada yapay zeka ile yerden yani tarladan mühendis arkadaşlarımızın aldığı gözlemlerle yapay zekayı okutarak yapay zekayla bunu geliştirerek görüntü alarak bunlar hızlı bir şekilde veriye veri bazına çeviriyoruz. Bu bize hem çok hızlı bir gelişme sağlayacak hem de nokta atışı sağlayacak şekilde bazı kriterleri göz önüne getirecek bu ülkemizde ve dünyada şu anda yeni bir çalışma alanları ve ülkemizde ilk çalışma konulardan bir tanesini biz yapmaktayız bu konuda şu anki elde ettiğimiz verilerle sizin de yaptığınız bu çekimlerle göreceğiniz gibi çok hızlı ve çok başarılı bir şekilde ilerlemekteyiz. Ülkemizde belki de bu konuda öncü çalışmalardan bir tanesi olacak kullandığımız ekipmanlarla kullandığımız verilerle beraber bunu çok daha ileriye taşıyacağız, dronla yukarıdan alınan görüntüler sayesinde bitkideki nem gibi birçok kriteri biz hızlı bir şekilde elde edebileceğiz bu çalışma sayesinde. Bu da dediğim gibi bize çok büyük bir avantaj sağlayacak dedi.
 
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Ali Furkan Kamanlı, Mısır Araştırma Enstitüsü ve Sakarya uygulamalı bilimler üniversitesiyle birlikte mısırlar üzerinde yapay zeka destekli olarak bir projeye başladık. Bu proje Kapsamında drone ile aldığımız görüntülerle çok yüksek çözünürlüklü haritalar çıkartıp bunları yapay zeka destekli olarak bitki sağlığı, bitki stresi, bitki canlılığı gibi verimi direkt etkileyen bütün verileri takip edebilecek durumdayız. 
Bu sayede belirlenen araziden ne kadar verim alabileceklerini, nereye ilaç kullanmaları gerektiği nereye daha az gübre kullanabileceklerini Hem çiftçilerimize hem de tarım profesyonellerine sunabilmekteyi projenin sonuna geldik. Gayet sonuçları güzel sonuçlar elde ettik denemelerimizde yüzde yirmi verim artışı yüzde on beş ilaç kullanımı azaltımı. Yüzde yirmiye yakın Gübre kullanımı azaltımı ve yüzde on ila elli arasında da sulama ihtiyacının azaltılmasına azaltılmasına sebep oldu. Kullandığımız teknolojiler. Bu sayede aslında hem aynı araziden daha fazla verim elde ederken hem de işletme maliyetlerini hem çiftçilerimiz hem de tarım profesyonellerimiz düşürebiliyorlar Kesinlikle çünkü yapay zeka aslına bakarsanız zor olan işleri kolaylaştırmak üzerine kullanılması gereken bir metrikken ve bu kadar zor çalışan tarım iş işiyle uğraşan insanlar ve tarım profesyonellerin işini kolaylaştırmak istiyoruz. Bu sayede hem uyduyu hem droneu kullanabiliyoruz. Yani Tarlalarına gitmeden tarlalarındaki durumu da takip edebiliyorlar. Aynı şekilde dronela birlikte çok yüksek çözünürlükle haritalarla tamamını göremedikleri bütün araziye hakim olabilir hale geliyorlar. Bu sayede aslında hem maliyetlerini düşürüyoruz hem de verimlerini arttırıyoruz dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum