ÜCÜNCÜ KUŞAK OLARAK 90 YILDIR SAAT TAMİRİ YAPIYOR.
Editör: Ülke Postası Haber Sitesi
12 Ocak 2025 - 10:48
ÜCÜNCÜ KUŞAK OLARAK 90 YILDIR SAAT TAMİRİ YAPIYOR
Sakarya Adapazarı ilçesinde kapalı çarşıda 9 metre karelik dükkanında saatçilik yapan, 56 yaşındaki Ali İhsan Usta, dededen babaya, sonra da kendisine geçen saatçiliğin artık kendisinden sonra mesleği devam ettirecek birini bulamamaktan yana dertli.
Dedesiyle başlayan ve babasıyla devam eden bu aile mesleği 90 yılda, Ali İhsan Usta’yla üçüncü kuşağa ulaşmış.
Hanife Akyol, saat tamiri için geldim, bildiğim en eski saat tamircisi olduğu için buraya geldim ve sertimin tamirini yaptırdım ve memnun kaldım. Bu meslek İnş. Allah kaybolmaz diyeyim.
Şu anki gençlerin hiçbiri bu konuda cesaretli değil herhalde ya da daha kolay para kazanalım daha kolay iş yapalım peşinde olduğunu düşünüyorum.
Ali İhsan Usta, 1978 yılından beri dededen kalma bu dükkanda çalışmaktayım, ve hala faal olarak devam etmekteyim işimden memnunum en azından vaktimi geçirecek bir yerim var çünkü ne yazık ki dükkan kendimizin olmasa kiralardan dolayı belki de kapatırız. Bu bir gerçek çünkü maalesef kiraları çok anormal oldu.
Mekanik saatlerde pek uğraşan yok o yüzden daha çok mekaniklerle uğraşıyorum tabi bunun yanında pilli saatleride tamir ediyorum.
Mekanik saatlerde daha çok uğraşıyoruz. Çünkü mekanik saatlerle uğraşan pek yok mekanik sarkık uğraşan olmadığı için bize yolluyorlar bizde tamir ediyoruz.
Çin'den gelen saatler çoğunun kalitesi ona göre ve bunlara bir parça gerektiği zaman bulmak bir sorun oluyor. Çünkü kaliteli mallarda saatin içinde bir numarası numarasını nereden istersen iste, o numaraya parça gelir.
Emitasyon diye illa ki sağdı yollaman gerekiyor ki onlar bir şey uydursunlar diye. Bu da benim canımı sıkıyor. Üzülüyorum ama yapacak bir şey yok. Şimdi yalnızım burada. Diyorlar mesela alma kişi çırak almayı düşünmüyor musun? Daha önce babam varken çırağımız vardı. On dört sene bizde çalıştı şimdi Uzun Çarşı'da dükkan açtı çalışıyor.
Çırak almak mesele değil çünkü üzüldüğüm taraf şu bazıları çocuğuna ehliyet almaya götürdüğün zaman sorduğu soru ne oluyor, borcumuz ne kadar, bana yolladıklarında kaç para vereceksin diyorlar, peki senin çocuk çok mu biliyor bu işi de kaç para vereceksin ona Önce bir iş öğrensin ama bu yok sonra şimdiki gençlere bakıyorum hep böyle rahat iş düşünüyorlar ama rahat iş nereye kadar yapılmayan işi yaparsan para kazanırsın. Herkes yaptığı işi para kazanamazsın. Doksan evet. Evet doksan senedir neredeyse nesil olarak devam ediyoruz. Tabii dedemiz burada saatçıydı babam ondan sonra buraya geldi mesleği babam devam ettirdi babam vefat edince de mesleği ben devam ettiriyorum. Bende sonra bu işi yürütecek kimse yok artık ailede onun için artık burayı kapatırız, zaten bu işi Sakarya’da yapan 10 kişi falan çıkar çırak yok çünkü devamı gelmiyor dedi.
FACEBOOK YORUMLAR