Mehmet Taşcı Eğitimci Yazar

Mehmet Taşcı Eğitimci Yazar

Eğitimci Yazar
[email protected]

Mesleki ve Teknik Eğitimde Paradigma Değişimi.

12 Ocak 2022 - 12:50

Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer’in özel ilgi alanı Mesleki ve Teknik Eğitim olmuştur. Dezavantajlı grup olarak görünen Mesleki ve Teknik Eğitim veren okul ve kurumlar yapılan iyileştirmeler ile kısa sürede sektörün ve öğrencilerin ilgi odağı haline gelmiştir.
2021 yılı Aralık ayı sonunda 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikler meyvesini vermeye başladı. Düzenleme sonrası mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı, 159 binden %57'lik artışla 250 bine yükseldi.
Millî Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim merkezlerini yaygınlaştırmaya ve istihdam artışına katkı vermeye devam ediyor.
 
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan birinci değişikliğe göre mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte biri kadar ücretin tamamı, artık devlet tarafından ödenecek.
İkinci değişiklik ile de onbirinci sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin üçte birinden artık asgari ücretin yarısına yükseltildi.
 
Her Meslek Lisesi aynı zamanda Mesleki Eğitim Merkezi Oldu.
 
Mesleki Eğitim Merkezlerinin yanında her Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Mesleki Eğitim Merkezi Programı açılarak bu programlara ulaşma imkanı daha yaygın hale getirildi. Ayrıca öğrencilerimiz kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgesi alırken bir yandan da lise mezunu olma imkanı kazandılar.
 
En fazla Artış İstanbul, Ankara ve Adana'da
Mesleki eğitim merkezlerine en fazla ilgi İstanbul'da gerçekleşti. Düzenleme öncesi mesleki eğitim merkezlerinde 13 bin 722 öğrenci olan İstanbul'da bu sayı, 22 bin 34'e yükseldi. 8 bin 312 öğrenci artışının gerçekleştiği İstanbul'u 5 bin 43 öğrenci artışı ile Ankara ve 4 bin 548 öğrenci artışı ile Adana izledi.
 
 
 
Mesleki Eğitim-İstihdamı ilişkisinde Yeni Dönem
 
3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler, mesleki eğitim merkezlerini güçlendirerek iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlattı. Artık mesleki eğitim merkezleri hem işverenler hem de kısa sürede işgücü piyasasına geçmek isteyen gençler için çok cazip bir model hâline geldi. İlk kez mesleki eğitimde hem işveren hem de gençler için cazip bir mekanizma oluşturulmuş oldu. Bu, ülkemiz için istihdamı artıracak tarihî bir adımdır. Bu cazibe hemen öğrenci sayılarına yansıdı. Kısa sürede öğrenci sayısı %57 arttı. Tüm OSB'lerde mesleki eğitim merkezleri ve irtibat noktalarının kurulumlarını da tamamlandı. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda sayı çok daha fazla artacaktır. Özellikle genç işsizliğin azaltılmasında çok önemli bir fırsat mesleki eğitim merkezleri üzerinden ortaya çıkmış oldu. 
Öğrencimizin, buradan sektöre çok uzun süre katkı sağlayacak donanımlı şekilde okullarımızdan mezun olması temel gayemiz. Bunu temin etmek için de öncelikle sektörün bizden beklentilerini doğru öğrenmek ve sektörle birlikte planlama sürecini beraber yürütmek gerekiyor. Bunun için program tasarımından, mevcut olan üretimin boyutlarına, çalışanın eğitiminden, eğitim verenin eğitimine kadar süreci birlikte dizayn etmek ve buradan çıkacak sonucu da toplumumuza ve devletimize bir katkı olarak sunmanın, ekonomimize sağlayacağı her türlü katkının yine bu ülkeye döneceğine yürekten inanıyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum