CAM TAVAN SENDROMU ;
Cam tavan sendromunun hikayesi, 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarına dayanır. Bu tarihlerde öne çıkan kadın mücadelesi ile şekillenmiştir. Bu kavram, iş yerlerinde kadınların cinsiyet temelli ayrımcılık nedeniyle üst pozisyonlara yükselmekte çektikleri zorluklarla ortaya çıkmıştır.
Cam tavan sendromu, kişisel gelişim alanında uzman bir doktor olan David J. Schwartz tarafından yapılan bir deney sonucunda bu isimle anılmaya başlanılan bir sendromdur. Cam tavan sendromu genellikle kariyer ve kadın çalışanların iş hayatındaki performansları başlıklarıyla ilişkilendirilse de, esasen her yaştan ve cinsiyetten insanda gözlemlenebilen, birçok farklı alanda karşılaşılabilen bir sorundur.
Cam tavan, bireylerin başarılarını ve potansiyellerini ulaşılmaz kılan görünmez bir engelin metaforik tanımıdır. Bu nedenle kişilerin kendi potansiyellerinin farkında olması ve kendi zihinlerindeki engelleri aşmaya çalışması büyük önem taşır. Cam tavan sendromunun insanların zihninde ve yaşamlarında yarattığı etkileri daha iyi anlayabilmek için bu deneyin çıkış noktasına ve günlük hayattaki karşılıklarına göz atabilirsiniz.
Öncelikle, başarının önünde duran engelin gerçekliğini sorgulamak gerekir. “Bu işi başaramam, çünkü önümde X var.” cümlesindeki X, son baktığınızda yerinde olabilir. Fakat ya artık orada değilse? Ya da hiç var olmamışsa? Kendi tecrübelerinizin zihninizde bıraktığı sonuçlar, her an güncel değildir. Gerçekler zamanla değişebilir. Daha da önemlisi, siz değişebilirsiniz.
Özellikle iş hayatında motivasyon ruhunuzu ve kendinize olan güveninizi korumanız büyük önem taşır. Umut, insanın zihninde daima varlığını sürdürmesi gereken bir kavramdır. Kontrolün ve yönetimin sizde olduğunu da aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Eski tecrübelerinize güvenmeli, fakat onları değişmez gerçekler olarak zihninize kazımamalısınız. Yeni çabalar yeni eylemleri, yeni eylemler ise yeni tecrübeleri getirir.
Sözün özü, sizi denemekten alıkoyan unsurlar somut engeller mi? Yoksa cam tavanlar mı? Hayal vagonunuzu bulutlara bağlamaktan ve başarıya giden farklı yollar aramaktan vazgeçmediğiniz sürece, cam tavanlarınızı bir bir kırabilirsiniz.
Mustafa Murat Karahan
FACEBOOK YORUMLAR