'ZEMİN SAKARYA' KONULU PANELİN AÇILIŞ KONUŞMASI

'ZEMİN SAKARYA' KONULU PANELİN AÇILIŞ KONUŞMASI
11 Temmuz 2024 - 13:33
‘ZEMİN SAKARYA’ KONULU PANELİN AÇILIŞ KONUŞMASI
 İnşaat Mühendisleri Sakarya Şube Başkanı
 İnşaat Yüksek Müh. Semih UÇAR
Panel İMO Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Semih UÇAR’ın açılış konuşmasıyla başladı.Geoteknik Uzmanı Dr.Emre AKMAZ' ın sunumuyla devam etti ve soru cevap kısmı ile sonlandı.
UÇAR, “Sorun yapılabilirlikte değildir. Sorun, bilinç düzeyi, deneyim, etik ve ahlaki kurallar kapsamında toplumsal bir sorundur. Bu açıdan ülkemiz, şehirlerimizin ve yerleşim alanlarımızın koşulları dikkate alınarak Şehir Planlama faaliyetleri gözden geçirilmelidir. Kendimizi hiç aldatmayalım. Bundan sonraki kuvvetli yer hareketine yol açan deprem ülkemizde ve şehrimizde nerede vuku bulursa bulsun aynı manzaralar tekrarlanacaktır. Sıvılaşan zeminlerimiz konunun uzmanı geoteknik mühendisleri tarafından, belirlenen uygun zemin iyileştirme yöntemleri ile iyileştirilmelidir.
Bu sizlerin, İnşaat Mühendislerinin bu ülkeye, bu topluma olan sorumluluğunuzun da bir gereğidir. Bilginizi, görgünüzü, tecrübelerinizi paylaşacağınız en önemli mecralardan biri hiç kuşkusuz Odamız, İnşaat Mühendisleri Odası`dır. Hep birlikte buradayız, bundan sonra da bir arada olacağız.”
‘ZEMİN SAKARYA’ konulu panelin Şehrimize ve Ülkemize hayırlı olmasını ümit eder, gelecek nesillere sağlam, depreme dirençli, sürdürülebilir yapılar üretmek için yol gösterici ve örnek bir panel olmasını dilerim... diyerek sözlerine son verdi.
 KONUŞMANIN TAMAMI :
 Sayın Başkanlarım, Değerli meslektaşlarım, Sevgili konuklar,
 Sizleri İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu, Genç İMO ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.
 Hepinize İnşaat Mühendisleri Odasının 70. Yıldönümü nedeniyle, Meslektaşlarımızın ve paydaşlarımızın sıkıntılarını dinleyebilmek ve problemlerine çözüm bulabilmek amacıyla düzenlenen panele katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
 Hepiniz Hoşgeldiniz.
 Odalarımızın kurucuları, başkanları mühendisliğin, mimarlığın ve şehir plancığının sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu bilerek, bu alanda bilimsel, teknik ve mesleki gelişmeleri takip etmek, meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarını korumak, topluma hizmet etmek ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak için çalışmışlardır. Bugünkü anlamlı panelimiz de bunun bir göstergesidir.
  Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz şu günlerde, coğrafyamızın gerçeği olan ve sürekli tekerrür eden, yaklaşık her 20 – 30 yılda bir tekrarlayan, deprem ve afet olgusunu da merkeze alarak ‘Depreme Dirençli, Sürdürülebilir, Güvenli Yaşam için Yapılar’ temasıyla yaklaşık bir yıl önce İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile, 4 Ekim 2023 tarihinde yoğun bir katılımla, bir etkinlik ve seminer gerçekleştirmiştik.
 Katılımlarıyla, bildirileriyle, seminerimiz sırasında oluşturacakları fikri gelişmeler ile, mesleki sorumluluklarımız çerçevesinde, ülkemizin, şehrimiz Sakarya'nın ekonomik, toplumsal ve sosyal yaşamındaki gelişmesine hep birlikte katkı koyabilmek ve gelecek nesillere depreme dirençli bir yapı stoku ve şehir bırakabilmek için, Seminerimize Tüm Sakarya’daki Resmi Kurumları, Belediyeleri, Sivil Toplum Kurumlarını ve konuya ilgi duyan değerli Sakaryalıları, meslektaşlarımızı, basınımızın değerli mensuplarını ‘Kahramanmaraş Depremleri Sonrası İnşaat Mühendisliği Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi Semineri’ ne davet etmiştik.
 Seminerimizde konunun uzmanları ODTÜ Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem CANBAY, İTÜ den Prof. Dr. Alper İLKİ, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN ve Sakarya Üniversitesinden Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aşkın ÖZOCAK bizlere birikimlerini , tecrübelerini aktarmıştılar ve sunumlarını gerçekleştirmiştiler.
 Çok Değerli katılımcılar, Sevgili Meslektaşlarım
Bugün de İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile, ‘ZEMİN SAKARYA’ konulu panelimizi gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz.
 Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgeler, verimli tarım arazileri üzerinde planlanmış şehirlerdir. Yani zayıf zemin koşullarının olduğu, alüvyon bölgelerdir. Dolayısı ile ana kayanın derinde olduğu zayıf zemin koşullarında, sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde yapılan çok katlı ve taşıyıcı sistemi esnek yapılar ağır hasar almış veya toptan göçmüştür. Bununla birlikte, göçmese de bir kat batan veya yana eğilen binalar gözlemlendiğinden, bazı bölgelerde zemin sıvılaşması gerçekleşmiştir.
 Her türlü zemin koşullarında yapı yapmak elbette mümkündür ancak bir bedeli vardır. Zemin, üstyapı yüklerini güvenle taşıyacak şekilde iyileştirilmeli, koşullara uygun doğru temel sistemi ve üstyapı taşıyıcı sistemi seçilmeli ve bu tasarım sürecinin titiz bir mühendislik yaklaşımı ile gerçekleştirilmesi ve tasarımın uzman mühendisler tarafından denetlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tüm inşaat uygulamalarında da gerektiği gibi nitelikli bir denetim gerçekleştirilmelidir. Ancak tarif edilen bu zincirin bazı halkaları çeşitli nedenlerle ülkemiz koşullarında eksik kalabilmektedir. Özellikle, küçük ölçekli müteahhit firmaların bir kısmının bu maliyetleri karşılamaktan kaçınması nedeniyle bu tür zeminler üzerinde yapılan yapıların bir kısmının deprem dayanımının sorgulanmaya muhtaç olduğunu söylemek mümkündür.
 ‘ZEMİN SAKARYA’ konulu panelin Şehrimize ve Ülkemize hayırlı olmasını ümit eder, gelecek nesillere sağlam, depreme dirençli, sürdürülebilir yapılar üretmek için yol gösterici ve örnek bir panel olmasını dilerim...
TMMOB- İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı İnş. Yük. Müh. Semih UÇAR
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum